Fiskegrej og havørred

Vinterfiskeri efter Havørred

Vinterfiskeri efter de blanke havørreder

Vinterfiskeri kan være ekstremt givende. Det er nu at chancen for en af de mytiske overspringere er tilstede, nu og frem til de tidlige forår. Men havørrederne opfører sig anderledes end de plejer – eller gør de?

Vi gennemgår både fiskeri med spin og med flue.

Havørred blink - vinter

Lige nu vil dit instagram feed, såvel som din Facebook være proppet med folk der har været så heldige eller dygtige, at fange en overspringer. På mange af disse billeder, kan du også se at de blink der bliver brugt til havørreder om vinteren, typisk har et tema: Pang farver!

Har farverne indflydelse på fangsterne?

Dette er umuligt at svare entydigt på.
Dog er det vores oplevelse at pangfarver fisker bedre end neutrale farver om vinteren, men det er ikke altid tilfældet at det er sådan. Du kan sagtens fange massere af fisk på dine sædvanlige blink i rå sølv.
 

 

Det bedste blink til havørreder om vinteren er:

Det blink der passer til forholdene.

Kedeligt, men ikke destro mindre sandt.

Generelt vil vi opdele fiskeriet i to segmenter:

Havørred blink vinter – det lave vand

På det lave vand er det ekstremt vigtigt at du kan fiske, selvom du spinner meget langsomt ind. Det betyder at blinket skal være let og have en betydelig bæreflade.

Snurrebassen str. 0 og stripper blinket er fremragende til dette.

Stripper blinket kommer i den klassiske hvide farve og hvid er fremragende om vinteren.

Fiskeri i faldende temperaturer

Når vinteren for alvor  begynder at banke på døren, så vil fiskene i højere grad søge mod koldere vand. Når vandet kommer ned under de 4 grader, så vil fiskene typisk være i lommer eller på pladser, hvor vandet er varmere.

Dette er typisk lommer på yderkysten, hvor varmt vand bliver ført ind med strømmen. I fjorden er det typisk nogle af de pladser, hvor bliver dybt tæt på land. 

Fiskeri i stigende temperaturer

Når temperaturen igen begynder at stige, så er fiskeri på det helt lave vand at foretrække. Lige netop her sner det, når sneen ophører.

Her er det vigtigt ikke at vade for dybt, det skader typisk mere end det gavner. Fiskene søger føde på det vand der først bliver varmet op, for det er her at alle byttedyrene opholder sig.

Som nævnt ovenfor, så er det ikke de lange kast der skal til, men derimod blink du kan fiske langsomt over det lave vand. Spinstop er som om sommeren, uhyre vigtige for at lokke fiskene til hug.

Men husk, at fisk der søger føde typisk ikke er så kræsne, lad dig ikke fange i den fælde, som så mange andre har gjort det (også os). Det sker at man møder en stor stime fisk, som bare ikke gider at hugge. Hvis ikke der sker noget, så se at tage benene på nakken. Det er bedre at finde 2 aktive blankfisk, end det er at finde 100 inaktive faldere.

Klik på billederne herunder, for at købe de to blink.

Stripper blink hvid
Det hvide stripper blink
Snurrebassen no. 0 pinkpanther
Snurrebassen no. 0

De bedste havørred blink

Selvom man ikke kan sige at der findes 1 blink, som er alle andre overlegne, så er der dog blink som altid er værd at have i æsken. Læs vores guide ved at klikke herunder.

Gode vinterfluer

De fluer du kender fra dit efterårsfiskeri, kan også være gode vinterfluer. Et par eksempler er:

  • Pattegrisen i forskellige varianter
  • Fyggi
  • Små tanglopper
  • Høtyven

Fælles for de fluer vi anvender om vinteren er, at de er ubelastede. Dette skyldes at vi ofte fisker på helt lavt vand, hvor vi ønsker at fiske midt i vandsøjlen og så langsomt som muligt. Pattegrisen er til dette en fantastisk flue, da de levende materialer, gør at selv når fluen stoppes og står stille, vil de mange fibre have et let liv i vandet. Tanken er meget det samme med en flue som høtyven, her er det blot gummibenene som vil give liv til fluen, når den stoppes.

En anden fordel ved ubelastede fluer er, at man kan undgå at skræmme aktive ørreder.

Tit fisker vi efter vinterørreder, som man fisker mange af de tropisk fisk. Når fisk spottes ligges fluen ud 5 til 10 meter foran fiskene. Dette gøres for ikke at skræmme sky fisk på det lave vand.

Når man så antager at fiskene er tæt på fluen, så igangsættes indtaget. Fluen stoppes typisk mange gange inden den når topøjet.

Pink kystflue
Køb fluebinding eller kystfluer hos fluer.dk