Mepps spinnere

De legendariske Mepps spinnere

Stort set alle lystfiskere har stiftet bekendtskab med de klassiske Mepps spinnere. Det er både en billig spinner og samtidig en rigtig ørredmagnet.

Vi starter med at liste vores yndlingsspinnere, da det er vores bud på de bedste og vigtigste modeller fra Mepps.

Artiklen indeholder links, som kan give os provision ved et køb.

Klik på billederne herunder, for at gå til den billigste forhandler.

Mepps spinner
Mepps 3 kobber
Mepps 4 spinner
Mepps 4 kobber
Mepps 5 spinner
Mepps 5 guld

Mepps 3 spinner - fantastisk til de mindre vandløb

Hvis der er noget der får os til at føle, at vi gør de rigtige, så er det når vi går opstrøms med en Mepps 3 spinner i kobber. I den gyldne time frem og ud på natten, er der ikke en spinner, som vi har fanget flere havørreder på, end denne kobberfarvede havørredmagnet.

Mepps agila er den helt klassiske model, som de fleste har haft til at ligge i æsken, siden de var børn. Spinneren har en super god rotation og er nem at fiske.

Især i den mindre vandløb, som de himmerlandske åer, såvel som de mindre tilløbsåer til de vestjyske lakseåer, er denne spinner helt uovertruffen.

Man kan lade spinneren dale mod bunden i de dybe huller, eller bulefiske den, hen over de lavere stræk. Begge dele giver fisk.

Det eneste problem der er med en Mepps i størrelse 3, er at den simpelthen kan gå hen og fange for mange fisk. Derfor anbefaler vi at man udskifter krogen, og sætter to springringe og en mindre trekrog på i stedet for. Dette gør vi for at skåne bækørrederne. Driver der meget grøde, og du har udskiftet krogen, får du også mulighed for at montere en enkeltkrog, som gør fiskeriet muligt i mange tilfælde.

Havørred sæson i åen
Havørred taget på en Mepps 3 i kobber

Mepps 4 - Måske verdens bedste spinner?

Med en Mepps spinner i størrelse 4, går du aldrig helt galt i byen. Når vi sætter denne på forfanget, så forventer vi altid store ting og større havørreder. Modellen anvender vi i de lidt større åer, i høj vandstand eller sågar i de danske lakseåer, når solen står højt og har gjort det længe.

Både farverne guld, sølv og kobber er storfangere. Vi må dog sande, at vi har en forkærlighed for kobberfarvede Mepps spinnere – men hvem har ikke det?

Også på en Mepps 4 kan det anbefales at udskifte krogen. Dette er dog mest for at få en stærkere krog end den der normalt sidder på, som ellers fint kan klare selv de største fisk. Vi udskifter krogene når vi skal anvende Mepps spinnere til laks. Her vil vi nemlig gerne have et par springringe monteret, såvel som en krog der kan har et kroggab der kan overholde de lokale regler. Under laksefiskeri retter man alligevel som regel en krog eller 2, og de skal have modhageren klemt. Alt dette er nemmere at udføre hvis du selv monterer springringe og en ny krog.

 

Havørred Mepps 4
En fin havørred fanget på en Mepps 4.

Mepps spinnere til laks

Mepps 4 spinner
En mepps 5 spinner er fremragende til laks
Meeps agila kondomspinner
Mepps agila kondomspinneren er en klassiker til laksefiskeriet

Mepps agila flying condom var spinneren der startede vores lakse “karriere”. Spinneren er prisvenlig og ganske effektiv. Især den originale gule med sølv blad, har siddet på vores forfang en del gange.

Dog er den Mepps spinner til laks, som vi foretrækker, en almindelig Mepps 4 eller 5.

En Mepps 5 kan som regel godt fiskes ganske tæt på bunden, når de danske lakseåer har en normal sommervandstand. En Mepps 4 har lidt sværere ved at komme ned. Det vi gør for at fiske dem så effektivt som muligt, er at vi monterer en enkelt kugle, som regel et kuglehoved fra fluebinding, på forfanget lige over spinneren.

Det gør en Mepps 4 i kobber til et virkelig effektivt våben, i jagten på de danske sommerlaks.

Laks på Mepps spinner
Mepps spinner
Mepps 3 kobber
Mepps 4 spinner
Mepps 4 kobber
Mepps 5 spinner
Mepps 5 guld

Mepps 5 - til de større fisk

Mepps 5 er en fremragende spinner, som altid har været et sikkert hit til både havørreder og laks. Men faktisk er Mepps 5 også en god spinner til gedder. Vi har selv anvendt den en del til fiskeri efter de skarptandede i kanaler og moser, med rigtig god succes. Mepps er helt generelt en meget billig spinner, kombineret med de mange anvendelsesmuligheder gør det spinneren helt uundvær i alle spinnefiskeres grejæske. 

Vægten på spinneren gør at den er særlig velegnet til når der er en del vand i åen, eller helt generelt i de vestjyske vandløb, når vandstanden ikke er specielt høj. Er vandstanden høj, kan det igen anbefales at påmontere en tungstenskugle eller to på forfanget, for hurtigere at få spinneren mod bunden. Spinneren roterer nemt, og kan fiskes ganske langsomt. 

Gør din mepps spinner endnu bedre

Mepps spinnerne er fantastiske, men de kan blive endnu bedre. Der hvor man virkelig kan forbedre spinneren, er når det kommer til krogen. Denne ønsker man typisk skiftet, for enten at skåne de fisk du fanger, eller for at gøre det muligt at fange dem.

Sådan gør du:

  • Klip den eksisterende krog over i øjet
  • Monter 1 eller to svirvler
  • monter den ønskede krog
 
Du vil hurtigt opdage at en mindre krog på spinneren kun er en fordel. Fiskeriet er nu mere skånsomt, og måske du vil miste færre fisk fremadrettet.
Du kan med fordel montere en enkeltkrog, hvis du skal fiske når der er drivende grøde.

Du er nu klar til at tage ud og fiske.

Knæk og bræk 🎣