Kondomspinnere

Kondomspinneren er kommet for at blive

Da vi startede vores lakse eventyr, så var det med en kondomspinner for enden af linen. Det var det fordi kondomspinnere er drønhamrende effektive.

Vi har her samlet vores farvoriter og lavet en guide til hvordan de fiskes.

rød og gul fc spinner
Rød og gul med kobberblad
Mepps kondomspinner
Mepps kondomspinner
Kondomspinnere
FC kondomspinner - skjern å special

Kondomspinnere til laksefiskeri

Tager du et kig på fangsrapporterne ved de vestjyske åer, så vil du se en enorm mængde af laks fanget på kondomspinnere – se eksempelvis på fangstrapporterne fra storåen her.

Valget af kondomspinner afhænger meget af vandstand og årstid/vandtemperatur. Først på sæsonen fisker mange deres spinner utroligt langsomt, og den bedste spinner til det formål, er en FC spinner i downstream modellen. Den fiskes som navnet antyder nedstrøms, og svinges ganske langsomt, næsten som man kender det fra laksefiskeri. Denne teknik udføres bedst ved at rulle så langsomt som du kan, uden at sidde fast i bunden – som de gamle lystfiskere siger: “Skal du fange laks i æ mund, skal du ned til æ bund”. 

FC Spinner downstream model

Denne kondomspinner er fantastisk til fiskeriet i det tidligere forår. Når vandet er koldt og der skal fiskes langsomt, så er denne kondomspinner fuldstændig eminent. Modellen som vi her linker til (reklamelink), er en skjern å special. Det betyder at krogen er udskiftet og er monteret så den er mere løsthængende. Derudover er det nemmere at klemme modhageren. Det er derfor at skjern å special udgaven fylder mest i vores spinneræske.

Kondomspinnere til når vandet bliver varmere

Når vi kommer ind i maj og juni måned, foregår fiskeriet næsten udelukkende opstrøms.

Det gælder også de steder hvor man ikke må gå opstrøms, her vil man typisk stadigvæk kaste op eller tværstrøms, for at få kondomspinneren ned til laksen.

I taks med at vandet bliver varmere, falder vandstanden typisk også. i de perioder med meget lav vandstand, fisker vi med så neutrale farver som det kan lade sig gøre.

Ellers er vi meget glade for kobberfarvede blade på vores spinnere. Er vandstanden meget lav, eller skal der ske noget nyt, så fisker vi med mepps spinnere.

Generelt er vores farvorit den sort gule eller den sort/orange model med et kobberblad, typisk i 16 grams modellen. Undtagelsesvist fisker vi med 20 gram, hvis vandstanden er høj, eller strømmen er stærk – eksempelvis i større norske elve.

Også her vælger vi altid skjern å special udgaven.

Fc spinner upstream kondomspinner

Fc spinner upstream skjern å special

Nok den mest populære kondomspinner på det danske marked, og den spinner der fylder allermest i fangstjounalerne ved lakseåerne. Denne kondomspinner kommer i både 16 og 20 gram. Den tungeste model anvendes når vandstanden er høj, og der skal lidt ekstra vægt til for at komme ned til bunden. 16 grams modellen er den der fylder mest i vores æske. Der er ikke mange der laver spinstop når de fisker laks, men vi har haft god succes med det. Hvis du har taget et kast hen over en standplads uden held, så forsøg at lade spinneren dale i et spinsstop, en meter inden hotspottet. Det kan få laksen til at hugge, når spinneren først kommer dalende ned imod den, for derefter at sætte hurtigt i gang.

Laks fanget på kondomspinner
Laks fanget på kondomspinner i sort/orange

Kondomspinner - fantastisk til havørreder

Kondomspinnere er ikke bare gode til laks, men er også en god spinner til andre arter. Det kan anbefales at prøve en kondomspinner til havørreder. Vi er glade for FC spinnerne, som kommer med en mere løsthængende krog, som efter vores erfaringer ikke smider helt så mange fisk, lige når havørrederne begynder at rulle i overfladen. En kondomspinner kan umiddelbart virke alt for tung, men er vandstanden lidt høj, i dit normale havørredvand, så kan en kondomspinner gøre underværker.

Selv i de mindste åer, har vi haft virkelig god succes med kondomspinnere og tilmed oplevet enormt godt fiskeri. Det er også vores opfattelse, at vi kan få flere af de større ørreder på finnerne med disse lidt større spinnere, end vi kan med de mindre Mepps 3.

 

Havørred fanget på Mepps 5

Karl K spinnere

Karl K Kondomspinner
Karl K kondomspinner 20 gram
Karl K gennemløbsspinner

Karl K er et stærk bud på en anderledes kondomspinner til æsken.

Især gennemløbsmodellen er vi glade for, da men her selv kan lave sin montering, og få det til at fiske præcis som man ønsker. Selvom der også er lavet en skjern å special fra Karl K. Det at have en gennemløbsspinner er dejligt når man fisker dybt. Dette koster nemlig ofte en krog. Det er dog rart kun at skulle udskifte en krog, og ikke en hel spinner.

Karl K spinneren i naturfarve med kobberblad er vores bedste bud, på en kanon gennemløbsspinner til lavt eller varmt vand. Hver sommer fanger denne model mange laks og havørreder.

Opsummering: de bedste kondomspinnere

Som med alle andre agn, så kan man ikke pege på en spinner der altid er den bedste.

Men her opsummerer vi kort hvilke kondomspinnere vi har i vores æske:

  • FC spinner downstream – til koldt vand
  • Fc spinner upstream – den trofaste til meste fiskeri. vi foretrækker 16 gram i sort/gul eller sort/orange
  • Karl K kondomspinner i gennemløbsudgaven – til langsomt opstrøms fiskeri i “svære” perioder. Naturfarven er med som en joker
Knæk og bræk 🎣