Havørred blink – de bedste

Havørreden vil altid have en særlig plads i vores hjerter. En stor del af vores lille “fiskeloge”, startede med fiskeri efter havørreder i de tidlige teenageår. Det giver os hver især små 20 års erfaring med havørredfiskeriet.

Vores foretrukne havørred blink har selvfølgelig ændret sig lidt med årene, men nogle velkendte kystblink hænger fortsat ved.

Hvad end det er gennemløbere eller almindelige blink, så er det vores opfattelse, at det som fanger flest fisk, altid er blinkskifte, ihærdighed og vedholdenhed.

Forskellige farver, blink og tilgange er nøglen for os – det vil vi uddybe i denne artikel.

Dog er der ingen tvivl om, at nogle kystblink har fanget flere fisk end andre.

Opdateret den 14. maj 2023.

Havørred blink
Savage gear Zerling er virkelig blevet en storfanger for os. Her i 2023 har den stået for mange fangster.

Vores seneste indkøb - Disse havørred blink købte vi

Nu da sommerfiskeriet snart går i gang, og vandtemperaturen er steget, har vi købt lidt ind til forholdene.

Foråret har været fantastisk, og fangsterne mange.

Men snart står den på fiskeri efter de store tobisspisere på yderkysten.

Det kræver andre havørred blink end i foråret og vinteren.

Det bærer vores blinkvalg præg af.

Vi købte:

 • Savage gear zerling i sølv/grøn, kobber med røde prikker, såvel som specialfarven Odin (denne variant har allerede vist sig giftig)
 • Savage gear sandeel i sandeel, i farverne sandeel ghost og rød/sort både og motoroil i 11 og 19 gram (igen, vi køber stort set altid flere sandeel)
 • Sømmet i brunlige nuancer – det er den farve der hedder amber.
Det er sigende at vi har en lang række havørred blink, alle fra samme fabrikant. (savage gear)

 

Det er også tydeligt at vi foretrækker vores tobis blink i naturlige farver, alt imens at de blink vi foretrækker i fjordene, i overvejende grad er brunlige og gerne med orange nuancer. Derfor er den nye specialfarve Odin, også en farve vi virkelig ser frem til at bruge. Farverne er de som går allermest igen på de fluer vi anvender under fluefiskeri, og en kombination vi har fanget et utal af havørreder på.

Foruden blink, så fyldte vi æsken med:

 • Forfang 
 • Svirvler
 • Trekroge
 • Enkeltkroge

Herunder linker vi til de havørred blink som vi har købt. Specialfarven som vi valgte, kan kun købes i denne butik.

Havørred blink
Denne zerling special forventer vi os meget af.
Tobis blink
Sandeel nail minder meget om sømmet. Fantastisk til speedspin.

Hvad er det bedste havørrede blink?

Det bedste havørred blink er det som bedst imiterer havørredens fødeemner, i den pågældende periode.

Derfor fisker mange med blink som imiterer tobis, sild, brislinger, børsteorm eller andre kystnære byttedyr.

Det er også her en ophængerflue kommer i spil, da denne giver dig muligheden for at gøre dit havørred blink endnu mere effektivt, ved at tilføje et andet byttedyr, i form af en tangloppe eller rejeimitation, foran dit blink.

 

Fisker du jævnligt, så har du erfaret at et blink i blinkæsken desværre ikke er nok. Der er forskel på hvad havørrederne foretrækker på forskellige tidspunker, og under forskellige forhold. Derfor vil vi vælge hvad vi har erfaret er de bedste havørrede blink ud fra disse omstændigheder:

 • Vejrforhold
 • Vandstand
 • Temperatur i og over vandet
 • Vandets farve
 • Årstiden

Derudover så betyder æstetik noget. De fleste lystfiskere har kigget i blink eller flueæsken, og valgt noget til eller fra på baggrund af udseende og finish alene.

 

 

Konklusion: De bedste blink til havørred

Vi starter med en konklusion.

Herunder lister vi kort de blink vi har udvalgt som de bedste havørred blink. længere nede i artiklen bliver det mere specifikt, og vi vil komme ind på de bedste blink under givne forhold.

Men først, de 5 bedste havørred blink:

Husk at ingen af disse blink altid vil være det bedste valg. Men har du alle blink i grejæsken, så har du altid et godt havørred blink at skifte til.

Westin sømmet gennemløber

Sømmet er med på listen over de bedste blink til havørreder, da det er så fantastisk “nemt” at fiske med. Det kan fiskes hurtigt og kan kastes langt. Det gør det til det perfekte blink til at finde havørrederne med.

Denne Westin sømmet model er udvalgt, da det har en flot finish, hvilket også gør at det bliver taget op af blinkæsken. Især god på yderkysten.

Stripper blinket

Stripper blink

Dette blink er gelt uovertruffet til de træge havørreder. Har du først fundet en stime fisk, som du kan se, men ikke fange, så er stripper blinket måske løsningen.

Dette blink er især fantastisk til det lave vand og i svære forhold, måske når fjorden er kold i det tidlige forår. Her kan den ekstremt livlige gang virkelig få fiskene på finnerne.

OGP snurrebassen

Snurrebassen no 3 er nok et af de mest kendt gennemløbsblink til havørreder i Danmark – og ikke uden grund. Faktisk er det så godt, at har vi skrevet en hel artikel om blinket her. Det rotationsblink er helt fantastisk til at afsøge vandet, og så kommer det i mange forskellige former og farver, som gør at det kan anvendes under næsten alle omstændigheder. I sandhed et fantastisk havørred blink.

Snurrebassen no 3

Savage Gear Sandeel

En uovertruffen tobisimitation, som virkelig har mange fisk på samvittigheden. Et havørred blink i særklasse.

Du kan finde en hel artikel om savage gear sandeel her. Dette blink er fantastisk især i det sidste forår og hen på sommeren, når havørrederne guffer tobis i sig.

Abu MO inline

ABU Mo inline er et billigt gennemløbsblink, som virkelig har en fed gang i vandet. Dette havørred blink er ud over at være godt, også uhyre billigt, sammenlignet med andre gennemløbsblink. Her kan du hurtigt få fyldt din blinkæske op. Vi kan især anbefale den hvide med “rød røv” såvel som den rød og sorte variant. Disse havørred blink  kan virkelig få de træge efterårsørreder i tale.

Bedste blink til havørred - Forår

Savage gear sandeel er et fantastisk blink til forårsfiskeriet, ja faktisk er det blandt de bedste havørredblink året rundt. Men den farve der hedder “sandeel ghost”, er helt fantastisk.

Denne farve er især god når de første tobis kommer ind under land på yderkysten, og når det er dem de store blanke har indstillet deres sigtekorn efter. På nogle af disse dage er sandeelen det bedste blink til havørred, simpelthen fordi de ikke vil indtage andet end tobis.

Blinket kan fiskes på mange forskellige måder, men forholdsvis hurtigt med ganske lange spinstop, er typisk det der har virket for os. Du kan læse mere om blinket her.

Dette gennemløbsblink har virkelig mange, store, fisk på samvittigheden.

Det snurrende havørred blink

Kunne man jo meget nærliggende kalde snurrebassen.

Dette blink er håndmalet og har en virkelig lækker finish. Hæv spinnestangen langsomt, mens du holder et spinstop, for at udnytte blinket rotation optimalt. Dette er uimodståeligt for havørrederne og det er typisk her at de hugger. OGP snurrebassen er et fantastisk gennemløbsblink, som kan anvendes hele året, da det kommer helt fra størrelse havbars og ned til en UL model, der virkelig er fed i fjorden, når du vil fiske dit blink tæt på kysten. Klik på billedet herunder, for at gå til forhandleren.

Bedste blink til hornfisk

De bedste blink til hornfisk, er typisk også et godt blink til havørreder. Hornfisk og havørreder optræder ofte på de samme fiskepladser, og du kan sagtens få en ørred som overraskelse, midt i fiskeriet efter hornfisk. Vi ynder derfor at anvende Savage gear sandeel som blink til hornfisk, da det både er et godt blink til hornfisk, men også et blink der gør sig godt til havørreder.

Bedste blink til havørred - sommer

Sommerfiskeriet er tit præget af høje temperaturer, hvilket gør havørrederne ganske svære at fange. Vores foretrukne havørred blink til sommerfiskeriet er en helt sølv snurrebasse. Dette gennemløbsblink har nemlig en god rotation, når man imiterer en dykkende tobis. Dette havørred blink er dog også en fantastisk imitation af en brisling, hvilket også gør det til et godt blinke til den jyske vestkyst i havbars og makrel sæsonen. Prøv det i  ren sølv.

Bedste blink til havørred - Efterår

Om efteråret er vi glade for mere livlige blink. Typisk vil vi tage et ABU Garcia MO inline blink før så meget andet. Fisker vi i fjorden, har vi en forkærlighed for stripper blinket, som med sin lethed og meget livlige gang, kan affiske selv de laveste områder af fjorden. Er det varmere i vejret dette efterår foretrækker vi et havørred blink som er mere “naturligt”. Det vil sige at vi vil gå efter mere dæmpede farvevarianter, som brun og “tobis” farvede havørred blink.

Er det koldere i vejret, så finder vi det hvide stripper blink frem.

Bedste blink til havørred - Vinter

Om vinteren skal et havørred blink gerne kunne fiskes langsomt, og det kan dette blink. Faktisk er der ikke meget mere i det end det. Vi er, som så mange andre, glade for “pang” farver, når vandet bliver koldt. Derfor er dette havørred blink i hvid helt fantastisk til vinterens fiskeri. Den lette vægt er ikke et problem, da man typisk skal finde vinterens havørreder, på ganske lavt vand.

Sådan vælger du farve på dit havørred blink

Når du skal sammensætte den perfekte blinkæske med de bedste havørred blink, så er farver og størrelser meget vigtige. Havørred blink er ikke bedre end omstændighederne tillader.

 • Er vandet grumset, så er vi glade for brune/sorte nuancer om sommeren, alt imens vi foretrækker pink og hvid om vinteren. 
 • Høj sol kan gøre ørrederne svære – gå her ned i størrelse og fisk eventuelt med UL blink som snurrebassen UL
 • Regn og overskyet vejr er perfekte fiskeforhold det meste af året – men er det i de koldere perioder, ynder vi at sætte ekstra pang på farverne, især orange og rød, kan både forår og  fefterår være fantastisk

 

Finder du en stime fisk, så sørg for at skifte blink ganske ofte. Typisk vil du kunne nå at fange en lille håndfuld fisk, inden de mister interessen for dit havørred blink, det betyder dog ikke at de ikke vil tage et andet blink eller en anden størrelse. Ofte er det sådan at de nu har “vænnet” sig til at se noget bestemt komme susende forbi. Lav en masse skift, og se om du ikke kan nå at fange mere af stimen, inden den forsvinder igen. Dette er især vigtigt når du fisker havørreder i foråret og efteråret, hvor ørrederne kan være ganske stationære. Giv fiskene et hvil, skift blink og tag en kop kaffe, inden du kaster metal efter dem igen.

Bevægelighed under havørredfiskeri

Det at bevæge sig, mens man fisker havørreder, er essentielt. Derfor er Westin sømmet også kommet med på vores liste over de bedste blink til havørreder. Netop fordi det tillader hurtig indspinning og lange kast. Det gør at du hurtigt kan få afdækket noget vand. Vær dog opmærksom på, at det ofte er givet bedre ud at lave mange kast i forskellige retninger, frem for færre men meget lange kast. Når fiskene er i hugget, så befinder de sig ofte meget tæt på land.

Blink til havørred mm.

De blink vi kender fra det danske fiskeri, er typisk designet med havørredfiskeri for øje. Det betyder dog ikke at det er alt de kan fange. Med havørred blink kan du være så heldig, blandt andet, at fange følgende arter

Dine fangster afhænger typisk af hvor du fisker. På fishingindenmark.info finder du et hav af fantastiske fiskepladser. For fuldt ud at få udbytte af disse fiskepladser anbefaler vi på det kraftigste waders. 

Savage gear sandeel er det oplagte valg til havørredfiskeri, hvilket også er det som det er udviklet til.

Selvom vi i denne artikel har beskrevet nogle af vores erfaringer samt yndlings havørred blink, så er det vigtigt at danne sine egne erfaringer, for det at tro på et blink, giver typisk et blink den ekstra “mojo” der skal til, for at få den perfekte fisketur. Har du først oplevet godt fiskeri på et blink een gang, så er det typisk dette blink der vil blive en sikker vinder i din æske.

Find inspiration på Youtube

Vigtig note: Vi har ikke lavet den video der linkes til. Indholdet er blot ment som inspiration.

 

På Youtube er der mange fantastiske fiskefilm, ingen er dog mere fantastiske end Havørredens hemmeligheder. Selvom vi efterhånden har fanget rigtig mange havørreder selv, med flue og spin, så er disse film stadigvæk noget som kan give ekstra stof til eftertanke og blod på tanden.

Går havørred blink af mode?

På ingen tænkelig måde!

I den tid vi har fisket efter havørreder, lader det ikke umiddelbart til at fiskene er blevet klogere end grejproducenterne.

Dog har vi lystfiskere det med at efterligne hinandens succes.

Det betyder at det bedste blink til havørreder, godt kan være et blink de ikke har set før den dag. 

Måske går du bag 4 andre lystfiskere, som har set det samme facebookopslag, som viser agn og fiskeplads.

Er det tilfældet, så prøv noget nyt.

Noget nyt, kan sagtens være det gode gamle ørred blink du fik for 25 år siden.

At vise et agn med en anden gang eller farve, end de de andre har gjort, kan være det der giver dig fisk på dagen.

Så skal der fanges havørreder

Vi håber at du kan bruge den ovenstående information om havørred blink til noget. Vores råd og valg kommer på baggrund af 15 års erfaring med havørreder og mere end 1000 fisk på samvittigheden.

Knæk og bræk 🎣

Hvad tid på dagen er der bedst at fange havørred?

Morgen og aften er gode bud det meste af året. Om sommeren kan nattefiskeriet være det bedste. I vinteren og det tidlige forår, er det typisk eftermiddagen som er bedst.

Kan man fiske med blink om natten

Ja, det kan man sagtens. Husk at ørreden kun kan kigge op. Fisk derfor i eller tæt på overfladen, så fiskene kan se silhuetten. Fiskeri om natten kan være yderst effektivt - og spændende.