Fluestang

Fluestænger til alle behov

Det at vælge en fluestang, er noget af det vigtigste for en fluefisker. Stangen er ikke bare et redskab, men nærmere det værktøj som gør at du nyder dit fluefiskeri og dine fangsgter.

Derfor er det vigtigt med en fluestang der passer til dig og dit fiskeri. Vi gennemgår her de forskellige klasser, mærker og forhandlere deraf.

 

Sage salt R8

Klassen på din fluestang

Klassen på din stang er i grove træk, det der afgør om den passer til dit fiskeri. Fluestænger kaster med forskellige antal gram og kan derfor håndtere forskellige flueliner og fluer.

Klasse 0 - 3

En fluestang i klasse 0 er det letteste du finder på markedet. Den egner sig perfekt til det meget lette fiskeri. Dog er der også nogen som er begyndt at anvende dem til lidt flere ting. Fluestænger i disse helt lette klasser kan være et sjovt alternativ til de stænger du eller går med til dagligt. MEd en lettere stang ofrer du noget kastelængde, men for sjov og ballade til gengæld, når du har kroget en fisk. Klasse 3 fluestænger er det letteste stænger som man “ofte” ser anvendt. Dette skyldes at de er perfekte til nymfefiskeri efter bækørreder og stallinger.

Disse lette stænger er desuden ualmindeligt sjove at fiske i put and take søer med – selv nymfefiskeri efter skaller eller rimter får en ekstra dimension med disse ultra lette fluestænger.

Klasse 4 fluestang

Med en #4 får du noget mere rygrad i klingerne end du får i de lettere fluestænger. Disse stænger er velegnede til let å fiskeri eller stille dage i fjorden.

Skal du anvende dem i saltvand er en meget hurtig klinge, såsom den du finder på en sage igniter at foretrække. Dette er fordi du kan skære gennem vinden og “tyre” mere.

Ønsker du præcision og præsentation frem for alt, så er en blødere flueklinge at foretrække. Dette kunne eksempelvis være Scott G serien, som er kendt som fantastiske stænger til tørflue og nymfefiskeri.

Ønsker du at kaste større fluer, skal du enten overveje at gå en klasse op, eller gå efter de “stiveste” fluestænger i klassen. 

En god all-round fluestang i klasse 4 er en stang som Sage R8.

Sage sonic fluestang

Klasse 5 fluestang

Helt klart en af de mest poupulære klasser – og med god grund.

En klasse 5 stang er utrolig alsidig. I denne klasse kaster stængerne typisk med 12 gram. Du kan variere + og – 2 gram, alt efter hvilket fiskeri du skal dyrke og hvilken fluestang du har.

Skal du dyrke det fantastiske fiskeri med skumbille, så anbefaler vi at gå et gram eller 2 op, for at bære de til tider store fluer.

Det samme gør sig gældende hvis dette er din go-to fluestang, som også anvendes på kysten. For at håndtere vinden bedst muligt, er vores erfaring at 14 gram er lidt bedre end 12. 

Dette afhænger dog meget af vind og vejr, såvel som kastestil.

Dog gør det, det nemmere at kaste en stor børsteorm.

Med en klasse 5 fluestang kan du dyrke meget af det danske fiskeri efter havørreder, på kysten såvel som i åen.

 

Scott sector fluestang
Den smukke Scott Sector i klasse 6

Klasse 6 fluestænger

En fluestang i klasse 6 kaster med mellem 14 og 16 gram. Dette gør den helt perfekt til meget af det danske fiskeri. Klingerne har nu fået så meget power, at det er til at kaste selv de største skumbiller og kystfluer.

Fisker du meget på kysten, så er dette en perfekt klasse at kigge på, da den 9 ud af 10 dage vil være det oplagte valg. Til fiskeri i 4 til 8 ms og pålandsvind, som man ofte søger, så er dette et oplagt valg.

Især fluestænger som de fantastiske Scott sector og Sage salt r8, er virkelig en fornøjelse at fiske med. De er lette, præcise og flot designet.

En klasse 6 fluestang passer også perfekt til fiskeri med store bulefluer og sunray shadows, i sommerens jagt på de blanke havørreder i åen.

Er du ny i fluefiskeriet, og vil gerne godt i gang på yderkysten?

Så anbefaler vi en klasse 6 eller 7 fluestang. Klasse 6 til dig der skal gå mest i fjorden og små åer. Klasse 7 til dig der skal gå mest på yderkysten (Fyn, Djursland, Møn mm).

 

TFO Axiom 2 fluestang
TFO axiom 2 fluestang i klasse 7 - med sin smukke blå klinge

Klasse 7 fluestang

Fluestænger i denne klasse er fantastiske til den danske yderkyst og det lette fiskeri efter gedder.

Afbilledet ovenfor er en TFO Axiom 2, som er en billig fluestang med massere af rygrad. Klingen er et perfekt eksempel på hvad man leder efter i en god fluestang til kysten.

En fluestang som kan håndtere meget vind og vejr, store fluer og saltvand.

Fluestænger i klasse 7 er perfekte til både den rutinerede fluefisker, såvel som nybegynderen som gerne vil i gang.

De mest populære fluestænger i denne klasse, har hurtige klinger, da de er beregnet til fiskeri på kysten. 

Derfor anbefaler vi til nybegynderen at “overline” din stang, og bruge et skydehoved eller en WF line, som egentlig er tiltænkt klasse 8. Dette gør fluestangen roligere og mere tilgivende.

 

Læs mere om de forskellige fluestangs producenter

Vision fluestang
Klik på billedet for at læse mere om Vision
Hardy Ultralite fluestang
Klik på billedet for at læse mere om Hardy

Hvor langt kan man kaste med en fluestang?

Man kan kaste hele sin flueline. Det vil sige at du under fiskeri sjældent kaster mere end 25-30 meter. Under forhold hvor det kun handler om distance, kaster de bedste danske, lige over 40 meter med en enhånds fluestang og et skydehoved.

Hvad betyder klasse på en fluestang?

Klassen på en fluestang angiver hvilken vægt din flueline skal have. Dette er vejledende og har rykket sig lidt siden man introducerede AFTM systemet. Linevægt og anbefalinger varierer fra producent til producent, men også alt efter fiskesituation. VI har forsøgt at give et bedre overblik her i artiklen.