Find den flueline der passer til dit fiskeri

En god flueline er essentiel for at have succes med sit fluefiskeri.

Det er denne line der styrer din fiskedybde, kastestil, størrelsen på fluen der kan kastes – men også hvordan du kan kaste.

Der findes desværre ikke en flueline som uden tvivl er den bedste til alt.

Så let skal det ikke være.

Men vi har her samlet de flueliner vi mener er de bedste til det danske fiskeri.

En flueline til det hele?

Flueliner findes i mange forskellige afskygninger.

Derfor er der helt sikkert også lavet en flueline som passer til lige netop dit yndlingsfiskeri.

Linen udgør en essentiel del af dit fluekast, hvorfor den også er meget vigtig.

Fisker du med med tørflue, ønsker du selvfølgelig en flydende line der holder fluen tør.

Skal du derimod fiske efter de danske laks, så ønsker du en line der kan bringe din flue ned i vandsøjlen, for at få fluen til at “svinge” forbi standpladserne.

Altså kræver forskellige situationer forskellige liner.

 

Hvad skal man kigge efter når man køber en flueline?

Først og fremmest så skal man kigge på det vand man oftest fisker.

Er forholdene varierende?

 Ovenstående er især vigtigt når du fisker i åen. I nogle systemer kan man klare sig med en flydende line samt en synkende eller intermediate flueline. I andre systemer kan der være ekstremt store forskelle, som kræver at du skal skifte din line eller tip for hver 100 meter.

Er det sidstnævnte tilfældet, så har vi klart bedst erfaringer med at anvende skydehoveder – især til laksefiskeriet.

Her er det vigtigt at kunne præsentere sin flue helt perfekt for de laks der står på pladserne. Skydehoveder er simpelthen blot nemmere at skifte ude ved vandet, og så er der flere af disse der simpelthen er lavet til at kunne skifte tips.

Skal du “tyre” eller præsentere?

Der er ydermere en enorm stor forskel på om du skal gå og kaste på den anden side af 20 meter det meste af fisketuren, eller om du skal ned på knæ og “liste” fluen 5 meter ud. Leder du efter en flueline til kysten kan du finde hele vores guide her.

Noget af det mest væsentlige at kigge på, er selve taperingen på fluelinen. Nogle liner kommer med et kort hoved, såsom Guideline ULS linerne fra guideline. Disse har vi anvendt meget til det danske laksefiskeri med enhånds og switch stænger.

Find dem her.

Disse liner er dog jammerlige til at præsentere en flue pænt. Her skal man i stedet kigge efter en line med et længere hoved og en mindre voldsom tapering. altså en flueline der sikrer makimal kontrol igennem hele kastet.

Hvordan foretrækker du at fiske?

For nogen er det vigtigste altid at kunne kaste så langt som muligt, og her vil det oplagte valg være et skydehoved. Alt imens andre altid søger at kunne præsentere en lille flue let og elegant. Dette kræver i højere grad en flueline der er lavet til korte kast og små fluer.

Valget er ofte truffet for dig, da der ikke laves mange flueliner til kystfiskeri og #3 stænger.

Disse lineklasser er lavet til det lette fiskeri, hvilket selvsagt afspejles i udvalget af liner.

Fisker du med linklasser der er tungere end #5, så bliver udvalget imidlertidigt langt større, og du kan fiske langt mere alsidigt.

Det er her at du skal være opmærksom på linernes hovedlængde, om de flyder eller synker, eller om der er tale om en WF line eller et skydehoved.

Er du ny indenfor fluefiskeri, så vil vi helt klart anbefale en flydende WF line, da denne kan anvendes til det meste af det danske fiskeri.

 

 

Synkende flueliner

En del af det danske fiskeri kræver en synkende flueline.

Det er især til fiskeri i koldt eller strømmende vand.

Ønsker du at have succes med det danske laksefiskeri, så er det et must med en eller flere synkende flueliner.

Desværre er det også her svært at sige hvilken line der er den bedste, men det er muligt at pege på oplagte valg til forskellige situationer, samt hvorfor, netop disse liner er gode under de givne forhold.

Synkende flueline til laksefiskeri

Søger du en flueline til laksefiskeri, så er det svært at gøre det nemmere og bedre end med det komplette set-up der er lavet af RIO. Det line set-up hedder Rio scandi short versitip og det er fantastisk. Her får du en klump som enten er flydende eller synkende. Dertil får du så også 4 spidser i forskellige densiteter. Ønsker du en alsidig flueline til det danske laksefiskeri, skal du vælge den synkende klump, da det er uhyre sjældent at du ønsker en line der synker mindre end en synke 3 line. Fisker du de lavere elve i norge, eksempelvis bjerkreimselven, så kan det helt klart anbefales at anvende linen med den flydende klump.

Synkende flueline til geddefiskeri

Geddefiskeri kræver ganske meget af din flueline. Noget af det der har været en gamechanger for os, er at vælge et skydehoved med en meget kort klump. Her er Guideline ULS linen igen helt fantastisk. Dette korte sjydehoved gør at du kan kaste store og tunge fluer, selv på din klasse 6 eller 7 fluestang. Disse liner kommer også i mange forskellige densiteter og er tilmed ganske billige.

 

Den rigtige flueline

Den rigtige flydeline til skumbillefiskeri

Er en line der har en ganske kort klump, og som selvfølgelig er flydende. Et oplagt valgt er compact linen fra Artic Silver, da den opfylder disse krav. Linen er 1-2 meter kortere i klumpen end de fleste andre WF liner, hvilket før at du nemmere kan sende de ret store og bøvlede fluer afsted, uden at gå på kompromis med præcisionen i dit fluekast.

Den rigtige line til kystfiskeri

Du kan læse om flueliner til kysten her.

Men kort fortalt er det en flueline som gør det nemt at bevæge sig meget. Kystfiskeri er dog alsidigt, og det kan derfor kræve flere forskellige liner.

 Hvad skal en flueline veje

Den rigtige flueline til dig, ja dig, er den flueline der matcher dit fiskeri og temperament. Du har muligvis købt en bestem fluestang fordi den understøtter din kastemåde. Det betyder så også at du skal matche den med en passende flueline.

Du må ikke blindt lade dig guide af de gamle tabeller der handler om linevægt til en fluestang i en pågældende klasse.

Vi kan sagtens finde på at variere op til 6 gram på den samme stang, altså + eller – 3 gram. Dette afhænger af det fiskeri vi skal ud på, såvel som de fluer vi skal kaste.

Fiskes der med store fluer, skal linevægten gerne op, eller hoved længden ned. Dette afhænger selvfølgelig af om du skal fiske på kysten i åen, eller i en sø.

 

WF flueliner
find WF flueliner ved at klikke på billedet
Find skydehoveder ved at klikke på billedet