Flueforfang

Flueforfang - til dig der vil have det meste ud af dit fluekast

At få det meste ud af sit fluefiskeri, er helt sikkert et mål for samtlige fluefiskere.

Men for at få det meste ud af sine egne evner, så er det vigtigt med et flueforfang der er tilpasset det pågældende fiskeri.

Vi vil både komme ind på monofil forfang såvel som flourocarbon forfang. 

Taperet flueforfang

Med et taperet forfang gør du det nemmere at stække dit flueforfang ud. Det gør du da taperingen på forfanget gør at du har nemmere ved at overføre energi fra fluelinen til forfanget.

Det er i hvert fald vores erfaring at der mistes markant mindre energi med et taperet forfang, end der gør med de hjemmelavede flueforfang.

Flueforfang fluorocarbon leader
Reklamelink

Dette skyldtes blandt andet at du sparer minimum en knude.

Til kystfiskeri anvender vi typisk en taperet flourocarbonforfang på 9 fod som ender mellem 0,33 og 0,30. I enden binder vi en meter til halvanden 0,28 inden fluen.

Kun på de mest stille dage vil vi anbefale at gå ned i forfangstykkelse. Dette er blandt andet fordi at med et tyndere forfang bliver det også sværere at bære en tung eller stor kystflue. 

Ønsker du at fiske på overfladen, skal du vælge et monofilt flueforfang.

Forfangs spidser

Fluorocarbon flueforfang spids
Reklamelink

Dit flueforfang afsluttes med en spids. Denne må aldrig være tykkere end stykket bagved.

En grundregel er at jo mindre fluerne du fisker med er, jo tyndere skal forfanget være.

Dog er der undtagelser.

Det kan eksempelvis være at du skal fiske laks i Danmark, hvor man sjældent anvender flueforfang tyndere end 0,35 mm. Der findes også utallige skrækhistorier om lystfiskere der har anvendt for tynd en spids, og så har deres drømmehavørred hugget.

Til gengæld findes der endnu flere historier om fluefiskere der er gået ned i tykkelse på deres flueforfang, og så er fiskene begyndt at tage.

 

Flueforfanget - et alsidigt værktøj

Fluefiskeri handler om at optimere på de små ting. Her er et par tips til, hvordan et flueforfang kan optimere dit fiskeri.

  • Anvend et monofilt forfang og en flourocarbon spids når du fisker med skumflue, eller større tørfluer for at undgå tydelige Ver på overfladen.
  • Anvend flourocarbonforfang til at trække dine fluer ned. Materialet synker.
Taperede forfang kan også fås i helt op 12 og 15 fod. Fisker du med en lettere lineklasse end #5, kan det være en fordel at tage et af de længere forfang, og så selv klippe noget af bagenden af. Dette gøres for at få en mildere overgang mellem flueline og flueforfang. Det gør også at taperingen bliver mindre voldsom.
 
Flueforfang anvendes heller ikke kun når du fisker med en fluestang, men kan med fordel også anvendes også når du fisker med bombardaflåd.

Hard mono

Hvis du ønsker at fiske med to fluer på forfanget, så er hard mono et helt fantastisk produkt. Med dette lidt stivere monofilforfang, får du muligheden for at anvende en dropperflue på kysten, uden en helt masse bøvl.

Dette tip bliver også givet i havørredens hemmeligheder 9, som en løsning på problemet med kludder på forfanget.

Hård monofilline anvendes ofte som forfang til rovfisk, men har nu fået en helt ny anvendelsesmulighed, som gør dit flueforfang endnu bedre.

Prøv denne løsning, hvis du ønsker en nem måde at effektivisere dit fiskeri på.

Mclean net

Snurrebassen

Havørred blink - de bedste