Børsteorm

Her i 2023 er børsteormene begyndt at sværme, i medio marts.

Det betyder at det er nu at du skal finde dine imitationer frem, og gøre dig klar til det der er højdepunktet for mange kystfiskere.

Med det ustadige vejr, kan det forventes at det gode fiskeri med børsteormsimitationer, vil vare indtil starten af maj.

Husk dog at det er med denne havørred-snack, lidt som mennesker har det med jordbær:

Blot fordi det ikke er højsæson, så smager de jo fortsat godt.

Havørredens yndlingsret: Børsteorm

Når børsteormen sværmer, så kan det virke som om at havørrederne går i trance. Pludselig er vandet fyldt med store snacks som indeholder en masse næring. Helt perfekt til de fisk som stadigvæk ikke er kommet sig helt efter de strabadser de har gennemgået oppe i åen.

Fantastisk fiskeri med børsteorm

Hvert år når ormene sværmer i foråret, så oplever vi at fange fisk der har spist så meget, at de har børsteorm hængende ud af munden. Havørrederne bliver pludseligt runde som en fodbold og der er chance for at rende ind i dit livs bedste fiskedag.

 

Frysetørrede børsteorm - god til ørreder og fladfisk

Fang fiskenes interesse med et frysetørrede børsteorm. De kan let fiskes efter et bombardaflåd, eller på et fladfiskeforfang.

Når du fisker dem efter havørreder, skal agnen hjemtages langsomt, da ormen virkelig ikke bevæger sig hurtigt. Ser du dem i de frie vandmasser, glider de nærmest blot rundt med strømmen og bølgerne. Det og deres størrelse gør, at de er helt fantastiske til forårsfiskeri efter havørreder.

Frysetørrede børsteorm
Frysetørrede børsteorm i pose

Sådan imiterer du en børsteorm

Herunder kommer vi med vores bud på, hvordan du får det meste ud af orme-sæsonen, samt hvordan du imiterer denne havørred snack.

Gulp børsteorm
Gulp børsteorm
Børsteormsflue
Børsteormsflue
Shanks til fluebinding
Shanks til fluebinding
Rør til rørflue
Rørflue rør
Flydende bombarda flåd
flydende bombarda flåd

Spinnefiskeri med børsteorm

Spinnefiskeren har alverden gode muligheder for at fange massere af fisk når børsteormene indtager kysten. Ovenfor ses noget af det grej der kan anvendes.

Man selvfølgelig sagtens fiske med et brunligt blink, for på den måde at imitere ormene. Men ønsker du at tage det skridtet videre, så er det med at finde bombardaflådet frem.

Gulp efter et bombardaflåd

Du kan sagtens montere en gulp børsteorm efter flådet, sådan som du normalt ville montere ethvert andet “levende” agn.

Men som Thomas engang har vist i havørredens hemmeligheder, så kan du også indsætte et rør i ormene, for at forlænge levetiden, og for at få ormen til at agere mere naturtro i vandet. Børsteormen bevæger sig nemlig meget lidt, når den bevæger sig rundt på kysten. Derfor er det ikke en ulempe, at kunne fiske ormen helt langsomt og monotomt.

Klip først gulp ormen over i 2 lige store dele. Pres derefter et rør på 4-5 cm ind i ormen – husk at brænde enderne efter den er monteret. Fisk med en løsthængende krog.

 

Brunlige nuancer

Fisker du fortsat med blink, så kan det kun anbefales at gå over til lange og smalle blink, såsom Savage gear sandeel, eller sømmet.

Du kan læse meget mere om blink og fisketeknikker her.

 

Køb gulp børsteorm og bambardaflåd her

Klik på billederne for at gå til forretningen. OBS. dette kan udløse kommission til os.

Gulp børsteorm
Gulp børsteorm
Flydende bombarda flåd
flydende bombarda flåd

Fluefiskeri i børsteormssæsonen

Børsteormsimitationer er en af de fluetyper man aldrig må tage afsted uden. Gerne både store brune/sorte fluer, såvel som mindre mere rødlige fluer.

Vi har altid både en “the one worm” og en Omø børste eller to i flueæsken, da disse fluer er glimrende til begge børsteormstyper.

 

Stangen under armen

Men fisk langsomt. Når sværmningen for alvor er i gang, så fisker vi med en flydeline, og så sætter vi indtagningshastigheden meget ned.

Mange gange har vi oplevet på det helt lave vand, at selv de store havørreder tager fluen i det øjeblik den lander,

De største børsteormsimitationer fisker vi helt langsomt, for at efterligne den langsomme monotome gang en orm har i vandet. Ofte skal fluen nærmest blot svæve for at fiske optimalt.

Øg chancerne

Bare fordi der er børsteorm i vandet, så kan du sagtens fange havørreder på dine sædvanelige fluer. Derfor kan du med fordel fiske med to fluer på forfanget, hvis forholdene tillader det.

Den store børsteorm er et glimrende blikfang, som om ikke andet kan lede ørrederne hen til din ophænger.

Bind en børsteorm

Det at binde en børsteorm, behøver ikke at være kompliceret. De helt store imitationer er dog sjove at binde og kan lokke selv kystens groveste ørred i hugget.

Derfor kan det kun anbefales at prøve sig frem med at binde disse store børsteorm på shanks. Det giver en forholdsvis let flue, som er forholdsvis simpel at binde.

Søg evnetuelt på youtube efter “børsteorm Shanks” eller efter de mere klassiske imitationer som “alive børsteormsflue”.

Det er også muligt at købe disse fluer færdige.

Find eksempler herunder.

 

Shanks til fluebinding
Shanks til fluebinding
Børsteormsflue
Børsteormsflue

Hvad er en børsteorm?

Børsteormen er en talrig ormeart, som sværmer i det tidlige forår. Her findes den i et stort antal på de danske kyster. Ormen kan næsten ligne et monster fra en science fiktion film, med den mange “børster” som står og vibrerer i vandet. Ormen kan have flere forskellige farvenuancer, afhængigt af det område den lever i. Nogle steder har den et meget lilla skær, mens den andre steder ser næsten helt grøn ud.

Er børsteormen farlig?

Slet ikke. Selvom det er et rovdyr, så kan den ikke meget mere end få dig til at sige av. Den ser farlig ud under et mikroskop, men hvis ikke du er meget mindre end ormen selv, så er du ikke i fare.

Døde børsteorm i vandet

Er fuldstændig normalt. Alle ormene dør efter de har sværmet. Dette er afslutningen på deres livscyklus. Mange af dem ender deres dage som føde for havørreder og fladfisk, hvilket gør dem spændende for os lystfiskere.

 

Hvornår er der børsteorm?

Børsteormene sværmer typisk i starten af marts, men det afhænger af vandtemperaturen. Derfor kan det være fra slutningen af februar til slutningen af marts, at de første sværmninger foregår.

Kan børsteorm bide?

Ja, det kan de. Men bare rolig, de er fuldstændige uskadelige. De ser farlige ud, men er det slet ikke